2024. április 20. szombat
Európai Unió
OSZTRÁK KÖZTÁRSASÁG (AUSZTRIA) - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  A Közép-Európában fekvő Ausztria Németországgal, Csehországgal, Szlovákiával, Magyarországgal, Szlovéniával, Olaszországgal, Svájccal és Liechtensteinnel határos.
TERÜLET:  83 871 négyzetkilométer
NÉPESSÉG:  8,8 millió fő (2019)
FŐVÁROS:  Bécs
HIVATALOS NYELV:  német
HIVATALOS PÉNZNEM:  euró (2002. január 1. óta)
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  1995. január 1-től az EU tagállama
TÖRTÉNELEM
996-ban Freisin érsekének ajándékozó levelében említették először Ostarrichi falu nevét (ma Neuhofen). A kis helység elnevezéséből származott a 11-12. században a "Land Österreich" megjelölés. Ausztria - 1278-tól több mint hat évszázadon át a Habsburg-ház uralma alatt - a 15. századtól Európa egyik vezető hatalma volt. Az 1867-ben a kiegyezéssel létrejött Osztrák-Magyar Monarchia az első világháború végén széthullott, a romjain megszületett Osztrák Köztársaságot 1938-ban a hitleri Németország bekebelezte (Anschluss). A második világháború után Ausztriát a győztes hatalmak négy megszállási övezetre osztották, az ország csak 1955-ben nyerte vissza függetlenségét, örökös semlegességének deklarálása mellett.
ÁLLAMSZERVEZET
Ausztria az 1920-ban életbe lépett és 1945-ben visszaállított, számos alkalommal módosított alkotmány szerint kilenc szövetségi tartományból álló szövetségi köztársaság. Az ország élén a közvetlenül, hat évre választott és egyszer újraválasztható szövetségi elnök áll. A kétkamarás törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács (Bundesrat) 61 tagját a tartományi parlamentek választják öt vagy hat évre lakosságuk arányában, a Bundesrat összetétele így a helyi parlamentek pártviszonyait is tükrözi. Az alsóház, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) 183 tagját titkos és közvetlen szavazással, arányos képviseleti rendszerben öt évre választják, a választási korhatár 16 év. A Nemzeti Tanács és a Szövetségi Tanács kiemelt jelentőségű alkalmakkor (mint például az államfő beiktatása) Szövetségi Gyűlés (Bundesversammlung) néven tart ülést. ***)
Országok szerint