2024. április 19. péntek
Európai Unió
CIPRUSI KÖZTÁRSASÁG - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Törökország déli partjaitól 65 kilométerre, Görögországtól mintegy 800 kilométerre fekszik.
TERÜLET:  9251 négyzetkilométer, melyből az északi, törökök irányította rész 3355 négyzetkilométert foglal el
NÉPESSÉG:  mintegy 1,2 millió fő (2019)
FŐVÁROS:  Nicosia
HIVATALOS NYELV:  görög és török
HIVATALOS PÉNZNEM:  euró (2008. január 1. óta)
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  2004. május 1-től az EU tagállama (a sziget egésze az EU-hoz tartozik, de az uniós jog fel van függesztve azokon a területeken, amelyek nem állnak a Ciprusi Köztársaság kormányának tényleges ellenőrzése alatt)
TÖRTÉNELEM
Ciprus 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az alkotmány 70:30 százalék arányban rögzítette a többségben lévő görögök és a kisebbségben lévő törökök részesedését a hatalomból, egyben megtiltotta a sziget Görögországhoz csatolását, az enóziszt. A két nemzetiség közti ellenségeskedés 1963-ban fegyveres összetűzésekké fajult, ezért a szigetre ENSZ békefenntartók (UNFICYP) érkeztek, akik ma is itt állomásoznak. 1974-ben Athén által támogatott enózisz-párti görög katonatisztek puccsot kíséreltek meg. Válaszul török csapatok szálltak partra, és elfoglalták a sziget északi felét. A kettészakadt szigeten - a fővárost is átszelő - 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat húztak, amelynek mindkét oldalán ENSZ-katonák tartózkodnak. A ciprusi törökök 1975. február 13-án létrehozták a Ciprusi Török Szövetségi Államot, majd 1983. november 15-én kikiáltották a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Az egyesülési tárgyalások mindeddig kudarcot vallottak a görög és török közösség vezetői között.
ÁLLAMSZERVEZET
Az 1960. augusztus 16-án elfogadott, azóta többször, legutóbb 2020-ban módosított alkotmány értelmében Ciprus elnöki köztársaság. Az államfőt, aki egyben kormányfő is, közvetlen és titkos szavazással öt évre választják. Mivel az alaptörvény szerint az alelnököt a török kisebbség adja, a sziget megosztottsága miatt a tisztség betöltetlen. A törvényhozó hatalmat a 80 tagú, egykamarás parlament, a Képviselőház gyakorolja, amelynek 56 képviselőjét a görögök, 24 tagját pedig a törökök választják közvetlenül öt évre; a török képviselői helyek betöltetlenek. ***)
Országok szerint