2024. április 28. vasárnap
Európai Unió
GEORGIA (Grúzia) - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  A Kaukázuson túli köztársaság északon Oroszországgal, nyugaton a Fekete-tengerrel, délen Törökországgal és Örményországgal, délen és keleten Azerbajdzsánnal határos. Georgia autonóm köztársasága Adzsária, valamint a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó és csak néhány ország által elismert Dél-Oszétia és Abházia.
TERÜLET:  69 700 négyzetkilométer
NÉPESSÉG:  mintegy 5 millió fő (2023-as becslés)
FŐVÁROS:  Tbiliszi
HIVATALOS NYELV:  georgiai
HIVATALOS PÉNZNEM:  lari
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  2023. december 14-től az EU-tagjelölt országa
TÖRTÉNELEM
A terület sokáig római, perzsa majd arab befolyás alatt állt, a kereszténység a 4. században lett államvallás. A 11. századtól fennálló grúz államot kétszáz évvel később a mongolok söpörték el, a következő évszázadokban felváltva perzsa és oszmán török befolyás érvényesült, a 19. század eleje óta orosz fennhatóság alatt állt. Az 1921-ben a Szovjetunióba kényszerített Georgia 1991. április 9-én nyilvánította ki függetlenségét. A kezdeti évek belharcai a volt szovjet külügyminiszter, Eduard Sevardnadze hazahívásával elcsitultak, a politikust 1995-ben, majd 2000-ben is államfővé választották. A korrupt kormányzatot a 2003-as parlamenti választások manipulálása miatt kirobbant tiltakozások lemondásra kényszerítették, a "rózsás forradalom" utáni, 2004-es elnökválasztást az ellenzéki Miheil Szaakasvili nyerte meg. A tbiliszi vezetés 2008-ban fegyverrel kísérelte meg a Moszkva által támogatott, szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzés visszaszerzését, de az orosz hadsereggel került szembe és öt nap alatt teljes vereséget szenvedett. A grúz területre bevonult orosz erőket kivonták, de a Moszkva által függetlennek elismert Abháziában és Dél-Oszétiában ott maradtak. A konfliktus után Georgia kilépett a Független Államok Közösségéből, amelynek 1994. március 1-jétől volt tagja.
ÁLLAMSZERVEZET
Az 1995. augusztus 24-én elfogadott, legutóbb 2020-ban módosított alkotmány értelmében Georgia élén az öt évre választott és egyszer újraválasztható elnök áll, akit 2024-től kezdve a parlament és a helyi önkormányzatok tagjaiból álló, 300 tagú elektori testület választ meg. A törvényhozó hatalom letéteményese az egykamarás parlament (Szakartvelosz Parlamenti), amelynek 150 tagját ugyancsak 2024-től négy évre arányos választási rendszerben, kizárólag pártlistákról választják meg. ***)
Országok szerint