2024. április 19. péntek
Európai Unió
GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  Görögország a Balkán-félsziget délkeleti részén fekszik, a szárazföldön északon Albániával, Macedóniával, Bulgáriával, keleten Törökországgal, illetve a Jón-, a Földközi- és az Égei-tengerrel határos.
TERÜLET:  131 957 négyzetkilométer
NÉPESSÉG:  mintegy 11 millió fő (2019)
FŐVÁROS:  Athén
HIVATALOS NYELV:  görög
HIVATALOS PÉNZNEM:  euró (2002. január 1. óta)
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  1981. január 1-jétől az EU tagállama
TÖRTÉNELEM
A mai Görögország az európai civilizáció egyik bölcsője, az ókori hellén poliszok, a városállamok politikai berendezkedése, művészete és filozófiai gondolkodásmódja a mai napig mértékül szolgál. A fénykort hanyatlás, római, bizánci, majd török uralom követte. A görögök négyszáz évi török elnyomatás után 1830-ban vívták ki függetlenségüket, az önálló Görög Királyság 1832-ben jött létre. A második világháború után az addig a német megszállók ellen harcoló kommunista partizánok és a királypárti erők egymás ellen fordultak, a polgárháború a kommunisták vereségével ért véget. 1967-ben a hadsereg puccsot hajtott végre, a katonai diktatúra hét év után bukott meg, s 1974-ben népszavazáson a köztársasági államforma mellett döntöttek.
ÁLLAMSZERVEZET
A Görög Köztársaság azóta többször, legutóbb 2019-ben módosított alkotmánya 1975. június 11-én lépett érvénybe. A jobbára ceremoniális szerepet betöltő, egyszer újraválasztható államfőt a parlament választja meg öt évre. A törvényhozó hatalmat az egykamarás, négy évre közvetlenül választott, 300 tagú parlament (Vuli) gyakorolja. ***)
Országok szerint