2024. április 26. péntek
Európai Unió
HOLLAND KIRÁLYSÁG - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  A Nyugat-Európában fekvő ország a Rajna, Majna és Schelde torkolatánál található, keleten Németországgal, délen Belgiummal szomszédos, nyugatról az Északi-tengerrel határos.
TERÜLET:  41 543 négyzetkilométer
NÉPESSÉG:  17,4 millió (2020)
FŐVÁROS:  Amszterdam; a kormány és a parlament székhelye Hága
HIVATALOS NYELV:  holland
HIVATALOS PÉNZNEM:  euró (2002. január 1. óta)
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  az EU alapító tagállama (1958)
TÖRTÉNELEM
Németalföld északi, protestáns tartományai 1579-ben vívták ki függetlenségüket a spanyol uralom alól, s az utrechti unióban egyesültek. A tengeri kereskedőnemzetté vált hollandok jelentős gyarmatbirodalmat építettek ki, de ezek nagy részéről az angolok idővel kiszorították őket. A bécsi kongresszus által 1815-ben létrehozott Németalföldi Királyságból a korább Osztrák-Németalföld 1830-ban Belgium néven kivált, holland-luxemburgi perszonálunió 1890-ben szűnt meg. Az első világháborúban Hollandia semleges volt, a másodikban a németek 1940 nyarán megszállták, és 1945-ben szabadult fel.
ÁLLAMSZERVEZET
Az 1815-ben elfogadott, módosításokkal ma is érvényes alkotmány szerint Hollandia alkotmányos monarchia. Az uralkodó nevezi ki a miniszterelnököt és a minisztereket, de jogköre formális, a parlamenti többséggel rendelkező párt vezetőjét bízza meg kormányalakítással. A törvényhozó hatalmat a négyéves időtartamra megválasztott kétkamarás parlament gyakorolja. Az Első Kamara 75 tagját a 12 tartományi tanács közvetve választja meg, míg a Második Kamara 150 képviselőjét közvetlenül, arányos képviseleti rendszer alapján juttatják az alsóházba. A parlamentbe jutásnak nincs százalékosan meghatározott küszöbe, a választási rendszer sajátosságai miatt elkerülhetetlen a koalíciós kormányzás. ***)
Országok szerint