2019. december 06. péntek
Európai Unió
EURÓPAI UNIÓ - GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG (European Economic and Social Committee - EESC)
Alakult:1957.
(EU egyéb intézmény)
székhely:Brüsszel (Belgium)
cím:Rue Belliard, 99 B-1040 Brussels
telefon:00-32-2-546-90-11
fax:00-32-2-513-48-93
internet:http://www.eesc.europa.eu
e-mail:info@esc.eu.int
MEGALAKULÁS

Az 1957. évi Római Szerződés alapján hozták létre.
TEVÉKENYSÉG
Az Európai Unió gazdasági és szociális érdekcsoportjait képviselő testület az EU két tanácsadó bizottságának egyike a Régiók Bizottsága mellett. Működésének célja, hogy az Unió különböző gazdasági és szociális érdekcsoportjainak véleményét az EU döntéshozó szervei megismerjék, illetve döntéseiknél figyelembe vehessék; "hídszerepet" tölt be az európai uniós intézmények és a "szervezett civil társadalom" között. Konzultatív szervként fejti ki véleményét a Tanács, a Bizottság és a Parlament számára az illetékességébe tartozó kérdésekben.
A brüsszeli székhelyű, 353 tagú testület számos gazdasági és szociális terület képviselőiből áll, akik három csoportra oszlanak: munkaadók, munkavállalók és egyéb érdekvédelmi szervezetek (minden olyan érdek, tevékenység reprezentánsai, akik nem illeszthetők be az első két csoportba) képviselői.
A tagokat a tagállamok javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa nevezi ki ötéves időtartamra, mandátumuk megújíthatók, a tagok száma nagy vonalakban tülrözi az egyes tagországok lakóinak arányát.
FŐBB SZERVEK

Az EESC elnökét rotációs alapon a bizottság három csoportjának egyike választja, 2,5 éves hivatali időszakra a bizottság saját soraiból.
Az elnök felelős a testület mindennapi működéséért, folyamatos munkájáért, az ő feladata a külső szervekkel való kapcsolattartás is.
Az Iroda 30 főből áll, feladata az EESC munkájának megszervezése.
Az EESC szekciókban végzi munkáját, hogy képes legyen lefedni valamennyi, a szerződések által kijelölt területet. Jelenleg hat szekció működik.
Országok szerint