2024. április 25. csütörtök
Európai Unió
ÉSZAK-MACEDÓN KÖZTÁRSASÁG - országismertető
FÖLDRAJZI HELYZET:  A Balkán-félszigeten fekvő ország északon Koszovóval és Szerbiával, keleten Bulgáriával, délen Görögországgal, nyugaton Albániával határos.
TERÜLET:  25 713 négyzetkilométer
NÉPESSÉG:  mintegy 2,1 millió fő (2020)
FŐVÁROS:  Szkopje
HIVATALOS NYELV:  macedón, emellett 2019-től hivatalosan is használható az albán nyelv
HIVATALOS PÉNZNEM:  új macedón dénár
EURÓPAI UNIÓS TAGSÁG:  2005. december 17-től az EU tagjelölt állama (2022-ben megnyitották az EU-csatlakozási tárgyalásokat.)
TÖRTÉNELEM
Macedónia, amelynek területe az ókorban a Makedón Királysághoz tartozott, később római provincia lett. Ezt bizánci, bolgár, majd megint bizánci, a 15. századtól pedig fél évezredes török uralom követte. A területet az első Balkán-háború után, 1912-ben Szerbia foglalta el, az első világháború alatt a bolgárok szállták meg. 1918-tól az újonnan létrejött Szerb-Horvát-Szlovén (1929-től Jugoszláv) Királyság része volt, 1945-től Jugoszlávia tagköztársasága lett. Macedónia 1991. szeptember 8-án népszavazáson nyilvánította ki függetlenségét, nemzetközi elismerése azonban váratott magára. Görögország ugyanis azt állította, hogy az új ország neve - amely megegyezik a Macedóniával határos görög tartomány nevével - területszerzési törekvéseket takar, és emiatt megakadályozta Szkopje felvételét az ENSZ-be. A Macedón Köztársaság végül 1993-ban Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) néven lett a világszervezet tagállama. 2019-ben a macedón parlament megszavazta az ország nevének Észak-Macedón Köztársaságra változtató alkotmánymódosítást. Az ország 2020. március 27-én a NATO tagja lett.
ÁLLAMSZERVEZET
Az 1991. november 20-án életbe lépett és azóta többször, legutóbb 2019-ben módosított alkotmány a 2001-es albán zavargások után a kisebbségek jogait bővítő passzusokkal gyarapodott. A legfőbb közjogi méltóság a közvetlenül, öt évre választott és egyszer újraválasztható államfő. A törvényhozó hatalom letéteményese az egykamarás képviselőház (Szobranje), amelynek 120 tagját közvetlenül választják négy évre. Három képviselőről a külföldön élő macedónok döntenek, de ha nem érkezik elég szavazat, ez a három hely üresen marad. ***)
Országok szerint